Hus som tanzaniansk politi skal ha satt i brann. Foto: Yannick Ndoinyo

Brenner hus og fordriver masaiene for å verne villdyr

Tusenvis av masaigjetere i Tanzania har mistet hjemmene sine etter at regjeringen ødela jordhyttene deres som lå i et omstridt naturvernområde.

Av Kizito Makoye, Dar es Salaam Sist oppdatert: 31.08.2017 10.59.58

Regjeringen i Tanzania mener at de delvis nomadiske masaiene, som er kjent for sine karakteristiske røde teppeplagg og fargerike smykker, ødelegger viktige økosystemer ved Serengeti nasjonalpark på landets nordlige grense mot Kenya.

Regjeringen brenner masai-bosettinger innenfor grensene til Serengeti nasjonalpark og i et område på fem kilometer rundt Loliondo i Ngorongoro som lenge har vært omstridt. Formålet er å øke tilgangen til beite for ville dyr i tørketiden.

– De har ødelagt alt, sier masaien Petita Maya (45), som søker ly under et akasietre sammen med sin kone og sine 15 barn. Treet beskytter ikke mye mot den brennende solen og de kalde nettene.

– Jeg er veldig bekymret for min gravide kone. Hun skal føde om noen få uker, forteller Maya og legger til at kuene hans, som masaiene normalt selger når de trenger penger, har rømt, og noen av geitene hans har blitt brent i hjel.

 

Konflikt med jaktselskap

Masaiene har vært i konflikt med regjeringen side 1992, da en jaktkonsesjon for det 1500 kvadrat kilometer store området Loliondo ble gitt til et Dubai-basert jaktselskap.

«Alle personer med buskap som befinner seg i naturvernområdet, vil bli straffet», sto det i en uttalelse fra regjeringen i forrige uke. Krenkelse av privat eiendomsrett i verneområder er ikke lov i Tanzania.

Lokale ledere kritiserer tiltaket og hevder at det er ulovlig.

– Regjeringen og deres byråer skal overholde rettsreglene og respektere landsbyenes jord, sier Yannick Ndoinyo, en lokal leder.

Distriktskommissær Rashid Mfaume Taka i Ngorongoro-distriktet svarer:

– Landsbyboerne har fått beskjed om dette tiltaket.  

Masaiene, som er avhengige av området for å skaffe vann og beite til sine kuer, geiter og sauer, sier at lokale myndigheter bruker bevaring som et påskudd til å fjerne dem fra områdene hvor de har oppholdt seg i generasjoner. 

– Jeg er født og oppvokst her. Jeg drar ikke noe annet sted, sier Simat Rotiken, en gjeter i landsbyen Ololosokwan i Loliondo.

– Vi vil beskytte området vårt så godt vi kan.

 

Mistet sine hjem

Det er usikkert hvor mange mennesker som har mistet hjemmene sine. Ndoinyo mener at rundt 2000 masaier er jaget bort, mens landsbyboere sier at nesten 7000 mennesker har blitt hjemløse.

Mer enn 30 000 gjetere risikerer det samme hvis regjeringen fortsetter tiltaket, forteller den svenske kampanjelederen, Susanna Nordlund. På hennes Twitter-profil er det et bilde av brennende hytter.

– Tanzanias regjering må øyeblikkelig stoppe den ulovlige operasjonen, sier Nordlund.

Hun ber om at de fordrevne masaiene må få mat, husly og kompensasjon. Hun mener også at regjeringen burde tillate nødbeite i Serengeti nasjonalpark.

Flere gjetere, blant annet Emmanuel Siololo, sier at ansatte i Serengeti nasjonalpark har beslaglagt deres buskap, og vil ikke returnere det før gjeterne har betalt store bøter. Dette nekter regjeringen for.

Emmanuel Muganda, journalist og politisk kommentator, forteller at tapet av dyreliv rundt Serengeti skyldes investorer i turismesektoren.

– Masaiene har levd side om side med dyrelivet i uminnelige tider, sier han.

– Politiet vårt er ikke uten skyld når de vender det blinde øyet til grusomhetene som utføres av disse såkalte investorene, og i stedet ødelegger de strådekkede hjemmene til lokalbefolkningen. 

Publisert: 31.08.2017 10.59.58 Sist oppdatert: 31.08.2017 10.59.58