Børge Brende slutter som utenriksminister. Foto: Espen Røst

Børge Brende blir president i World Economic Forum

Utenriksminister Børge Brende (H) har takket ja til jobben som president i World Economic Forum, men blir sittende som utenriksminister til midten av oktober.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 15.09.2017 10.06.30

Grunnleggeren av Verdens økonomiske forum, Klaus Schwab, trekker seg nå tilbake. Utenriksminister Børge Brende fikk denne uken tilbud om å overta ledelsen i WEF.

– Hvis jeg skulle gjøre noe annet er tidspunktet å gjøre det nå. Det passer like etter valget. Jeg har gjort en samlet og krevende vurdering. Det blir vemodig, sa Brende på en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg på fredag.

– Det har vært et privilegium å få være utenriksminister i fire krevende og spennende år for Norge, sa han.

– Vi hadde ønsket at Børge hadde fortsatt som utenriksminister. Han har gjort en god jobb. Det vil bli et savn. Men jeg ser at World Economic Forum er viktig for å skape framdrift, spesielt innenfor næringslivet for å oppnå FNs bærekraftsmål, sa statsminister Erna Solberg.

Hun viste til at hun selv og Norge har tatt på seg et spesielt ansvar for arbeidet med bærekraftsmålene. 

Vil jobbe for dialog

Brende var direktør i Verdens økonomiske forum 2008–2009 og generalsekretær i Norges Røde Kors 2009–2011. Deretter var han en av ni administrerende direktører i Verdens økonomiske forum frem til han høsten 2013 ble utnevnt til utenriksminister.

– Verden har behov for en upartisk organisasjon for å bygge tillit i verden. I en brytningstid trenger vi dialog og at folk snakker sammen, sier Brende.

 Søndag drar han til New York for å delta under åpningen av FNs generalforsamling.

– Nå har dere fire uker til å spekulere på hvem som blir utenriksminister. Men vit at det er én person som bestemmer, og bare én person som vet noe. Og hun vil ikke si noe, sier Solberg, som understreker at hun ikke har bestemt seg ennå.

Støre: Spennende oppgaver

Ap-leder Jonas Gahr Støre gratulerer utenriksminister Børge Brende (H) med ny jobb og spennende oppgaver.

– Brende vil møte spennende oppgaver som han har et godt grunnlag for å håndtere. Han kjenner jo sin nye arbeidsgiver godt fra før. Samtidig vi jeg anerkjenne den jobben han har gjort som norsk utenriksminister, sier Støre til NTB.

At Brende nå blir den tredje nordmannen som for tiden har en internasjonalt profilert jobb, er utmerket, mener Støre:

– Det er viktig at Norge, som har et så stort og bredt internasjonalt engasjement, også får ledere i store organisasjoner. WEF er jo en privat stiftelse som finansieres av bedrifter. Sånn sett skiller Brendes jobb seg fra de stillingene der du er valgt av land. Men WEF er en viktig møteplass for bedrifter, politiske myndigheter og kultur- og organisasjonsliv. Verden trenger steder der det er kontakter og møter, sier Støre til NTB.

 

Utenriks- og utviklingsminister?

Statsministeren sa ikke noe på pressekonferansen om hvorvidt hun fortsatt er innstilt på å samle utenriks- og utviklingsfeltet under én minister. De siste årene, og også i valgkampen, har det vært diskusjon rundt dette temaet.

Care Norge gratulerer Børge Brende med ny jobb, men i samme tweet tilføyer: Håper Erna Solberg benytter anledningen til å utnevne en utviklingsminister. Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp tweeter at det blir vanskelig å finne etterfølger med like stor kapasitet: "Tid for utv.min i tillegg til Umin, Erna Solberg."

De fleste norske bistandsorganisasjoner har ønsket å gjeninnføre en egen utviklingsminister. Det samme har støttepartiene KrF og Venstre, og har fått støtte fra Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Også MDG, SV og Rødt har støttet ideen.

I Bistandsaktuelts spalter har den den siste tida vært intervjuer og innlegg både for og imot å gjeninnføre denne ministerposten. 

Les mer: 

SVs Petter Eide vil ha utviklingsminister, Høyre uenig

Asle Toje: Utviklingsminister kan komme tilbake - "en lavthengende frukt"

KN og Redd Barna: Derfor trenger vi en utviklingsminister

Tidligere UD-topp: Bare bistandsindustrien trenger en utviklingsminister

 

 

Om WEF

  • En Genève-basert stiftelse.
  • Stiftet i 1971 av den tyske professoren Klaus Schwab, som fortsatt leder forumet.
  • Best kjent for de årlige møtene som holdes i Davos i januar. Politiske ledere, næringslivsledere, eksperter, samfunnstopper og journalister møtes for å diskutere globale utfordringer som økonomisk utvikling, konflikter og klimaendringer.

Publisert: 15.09.2017 10.06.30 Sist oppdatert: 15.09.2017 10.06.30