Sigbjørn Ljung har lag erfaring som bistandsarbeider i Afrika. Her i samtaler med barn i Liberia.

Barnebok om flyktninger sett med en norsk 11-årings øyne

For den norske 11 åringen Prim blir turen til Libya mer spennende enn noen hadde trodd. Ved en feiltakelse havner Prim i en flyktningebåt på vei til Italia.

Av Ester Nordland Sist oppdatert: 06.09.2017 08.03.31

Bistandsarbeideren Sigbjørn Ljung har skrevet barneboka «Flukten til Europa». Boka er satt sammen virkelige opplevelser flyktningbarn selv har fortalt.

– Jeg ville gi flyktningbarna en stemme, sier Sigbjørn Ljung om bakgrunnen for boka. 

Han har jobbet med flyktningbarn i mange år, både som lærer og som frivillig på mottak. I fem år bodde han i Afrika og jobbet med utdanning av barn.

– Jeg har sett hvor enormt viktig utdanning er. Halvparten av de barna som i dag ikke går på skole i verden kommer fra konfliktområder. Jeg brenner for at alle barn skal få muligheten til å gå på skole og lære, sier Sigbjørn Ljung.

Med boka vil han gi et konkret håndslag til nettopp dette. Av hver bok som blir solgt, vil 50 kroner gå til utdanningsprosjekter for barn som er på flukt.

 

Snakket med barna

– Da jeg jobbet for Redd Barna i fjor, oppdaget jeg at ingen hadde snakket med barn på flukt om deres behov. Derfor foreslo jeg at Redd Barna i Norge skulle lage en rapport: «Hear it from the children».

– Vi dro opp på ulike mottak og snakket med barn om hva de hadde erfart da de var på flukt, og etter at de hadde kommet til Norge. Det var da jeg fikk idèen til en barnebok om flyktninger.

– Jeg har også fått inspirasjon fra dokumentarbøker. For eksempel fra Leger uten grensers Lindis Hurum son bok: «Det finnes ingen de andre -  det er bare oss».

Boka «Flukten til Europa» handler om den norske Prim, som blir med faren sin til Libya. Mens faren arbeider med bistand kjeder 11-åringen seg på hotellet. Men det snur. Prim treffer flyktningbarna Mohammed og Muna. Ved et uhell havner de ombord i en flyktningebåt, som skal til Italia. Der kommer de også tett innpå andre barn på flukt. I løpet av flukten over havet lærer barna seg fort at det gjelder å holde sammen og være snarrådige.

 

Norsk 11-åring

Hovedpersonen er norsk. Det grepet håper Ljung kan gjøre at unge lesere lettere lever seg inn i handlingen. Boka er ment for barn mellom åtte og 13 år.

Sigbjørn Ljung håper boka hans blir lest av mange barn. Han mener det kan være lettere å nå inn til barn, fordi de ofte ikke har hardnet til slik mange voksne har.

– Barn får med seg mer flyktningedebatten enn vi tror. Det er jo så mye fokus på den i media. Men jeg er redd de ikke får det nyanserte bildet. De får ikke innsikt i enkeltskjebnene. Etter å ha lest «Flukten til Europa» håper jeg de bedre vil skjønne hvorfor noen barn er nødt til å flykte.

Bistandsarbeideren har møtt mange flotte mennesker i sin tid ute i verden.

– Det som gjør sterkest inntrykk på meg er når mennesker gjør alt de kan for å hjelpe andre mennesker. Eller når mennesker som er i en vanskelig livssituasjon står på for å bli noe her i livet, slik at de kan ta vare på seg selv og familien sin.

I 2004 var Ljung med å starte et barnehjem for gategutter i Namibia – En av de foreldreløse guttene bodde på gata og sov inne på et parkeringshus. I dag har han en utdanning, er i jobb og klarer seg selv.

 

Urettferdighet opprører

Urettferdighet er det som opprører Ljung mest.

– I april var jeg i en flyktningeleir i Tanzania for flyktninger fra Burundi. Der har bare èn prosent tilgang på videregående skole. Og kvaliteten på utdanningen er lav.

Utdanning er viktig for å forebygge migrasjon og flukt, mener Ljung. - Hvis vi vil forhindre folk i å flykte, må vi gi dem en grunn til å bli. Gi dem en framtid. Det gjør man ved å starte gode utdanningsprosjekter der det ikke finnes.

– Det er flott at Norge har trappet den humanitære bistanden til utdanning så mye opp. Der er vi et foregangsland. Men det burde også gjenspeile seg i måten vi mottar flyktningene på.

Sigbjørn Ljung er fortørnet over norsk flyktningpolitikk. Han mener at det ikke er noen motsetning mellom å hjelpe flyktningene i nærområdene eller her. «Ja, takk! Begge deler!», mener Ljung.

– Man må gjøre alt man kan og hjelpe overalt. Det er skammelig sånn som det er blitt i Norge nå, at noen er stolte over at vi har den strengeste flyktningpolitikken i Europa. Vi har ressurser, flyktningmottak står tomme og kommunene ønsker å ta imot flyktninger. Men flyktningene får ikke komme. Det er flaut!

 

Vi stenger ute

– 17 prosent av verdens flyktninger er bosatt i Europa og 30 prosent i Afrika. Det er nesten dobbelt så mange i Afrika. Likevel er flyktningedebatten mye mer tilspisset i Europa enn i Afrika. Selv om vi er rike og vi har en historie med utnytting av Afrika. Likevel er det vi som stenger ute. Derfor synes jeg vi har et ansvar for å hjelpe i mye større grad enn vi gjør.

– Men for egen del liker jeg ikke å bruke det som begrunnelse for å hjelpe. Det viktige er at det er mennesker som virkelig trenger hjelp og som flykter fra krig, ekstrem fattigdom og tvangsekteskap.

Ljung mener vi har mye å lære av samholdet man ofte ser i fattige land.

– I Afrika står det respekt av måten de tar vare på sine eldre, eller på naboens barn. I norske samfunn kjenner vi knapt naboens barn. I landsbyer i Afrika, ser man gjerne på barna der som alles ansvar.

I Sør-Afrika har de et uttrykk som heter «ubuntu»: Det betyr: «Jeg er, fordi dere er!» Det vil si at vi alle er et produkt av hverandre.

Boka er utgitt av forlaget Kolofon

Se video om boken:

Om Sigbjørn Ljung

Sigbjørn Ljung er utdannet barnevernspedagog med master i internasjonal utdanning og utvikling. Han har jobbet for Barnevernstjenesten i Sauda, vært lærer for somaliske barn i en mottaksklasse på Tøyen i Oslo, jobbet på Torshov transittmottak i Oslo som frivillig for Røde Kors og i fem år bodde han i Afrika og jobbet med utdanning av barn. Blant annet var han med å starte et barnehjem for gategutter i Namibia 2004. Senere har han tilbragt ett år i Zimbabwe, hvor han jobbet for Røde Kors og to år i Liberia hvor han jobbet for UNICEF.

Etter Liberia flyttet Sigbjørn Ljung til Genève hvor han fortsatt arbeidet for UNICEF, og deretter jobbet han ett år for Redd Barna i Norge. I fjor tok han fire måneders pause for å skrive barneboka «Flukten til Europa». Etter det har han vært et halvt år i Plan International Norge som utdanningsrådgiver. For en måned siden startet han i Plan International som Global Lead for Eduacation in Emergencies.

Les mer om migrasjon

Publisert: 06.09.2017 08.03.30 Sist oppdatert: 06.09.2017 08.03.31