Demokratisert slaveri heter denne tegningen. Illustrasjon: GADO

Tragediene fra 2017 fortsetter inn i det nye året

2017 var ikke et godt år for internasjonal utvikling, og 2018 tegner ikke til å bli særlig mye bedre. Selv om det har vært stormobilisering på en rekke områder og imponerende innsats av mange utviklingsarbeidere er ikke verden blitt et bedre sted å være for de fattigste og mest utsatte.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 28.12.2017 07.58.15

Mye av skylden kan tillegges president Donald Trump, men en rekke statsledere og maktmenn i utviklingsland må ta sin del av skylda for usikkerheten som preger mange regioner og land.

 

Munnkurv-regelen

Trump-administrasjonen startet året med å gjeninnføre «munnkurv-regelen» som forbyr offentlig amerikansk støtte til internasjonale organisasjoner som støtter eller informerer om abort. Det førte til en stor mobilisering internasjonalt for å motvirke konsekvensene. Regelen vil begynne å ramme arbeidet for kvinnehelse i utviklingsland for fullt i 2018. Norge var bland landene som økte bevilgningene til reproduktiv helse internasjonalt for å motvirke Trumps vedtak.

 

Kutt i FN-støtte

I årets siste uke skrøt USAs FN-ambassadør Nikki Haley om at USA hadde klart å krympe FN-budsjettet. FN har vedtatt et budsjett som er redusert med over 285 millioner dollar neste år takket være et kutt på 5 prosent fremforhandlet av Trump-administrasjonen.

FNs hovedforsamling godkjente julaften driftsbudsjettet på nesten 5,4 milliarder dollar for perioden 2018 til 2019. Det nye budsjettet inkluderer kutt i de fleste avdelinger og kontorer.

Budsjettet dekker mange av FNs aktiviteter, men ikke utgiftene til de fredsbevarende styrkene eller humanitært hjelpearbeid. USAs støtte til fredsoperasjoner ble kuttet allerede i sommer.

USA er den største bidragsyteren, og betaler 25 prosent av det vanlige budsjettet. President Donald Trump har presset på for å kutte det amerikanske FN-bidraget.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley kritiserte, ifølge NTB, organisasjonen for både ineffektivitet og overforbruk og sa regjeringen ikke vil tillate at «det amerikanske folks sjenerøsitet blir utnyttet».

 

Mot grønne løsninger

Selv om USA deltok på årets stormøter om klima og miljø fastholdt Trump-administrasjonen at de vil ikke innfri løftet om tre milliarder dollar til Det grønne klimafondet. To milliarder dollar er ennå ikke blitt utbetalt av Washington.

USAs vil heller ikke bidra til en reduksjon i utslipp av farlige klimagasser. Trump varsler heller en økt satsning på kull og gass. Kina har på sin side varslet at de vil ta en internasjonal lederrolle i arbeidet for en mer miljøvennlig verden.

 

Menneskeskapte katastrofer

Situasjonen i viktige norske samarbeidsland og i flere andre område ble i 2017 vanskeligere på grunn av egne politiske og militære ledere. Ingen av disse konfliktene ble løst i 2017 og vil vare i lang tid framover.

Det sørsudanske katastrofen fortsetter. Vår reportasje fra byen Wau illustrerer situasjonen mange steder i landet. Få har tro på at de nye fredsforhandlingene vil føre fram.

 

Den militære offensiven mot rohingya-folket i Mynamar har kostet 10 000 menneskeliv og ført til å over 645 000 har flyktet til nabolandet Bangladesh. Landets de-facto leder Aung San Suu Kyi fremsto som svak og handlingslammet i det landets militære styrker ble anklaget for etnisk rensning og omfattende overgrep.

 

Terror, tørke og mangelen på utvikling førte til at både Somalia og landene rundt Tsjad-sjøen hadde store behov for humanitær hjelp. Konflikten i Jemen, mellom den Saudi Arabia-støttede regjeringen og de Iran-støttede opprørerne har ført til at 75 prosent av landets befolkning har behov for nødhjelp. Den voksende humanitære krisen i oljerike Venezuela er heller ikke annet enn menneskeskapt.

 

Midtøsten langt fra løsning

Terrornettverket IS ble nedkjempet i Syria og Irak i løpet av 2017, men få tror på snarlig fred i regionen. En rekke syriske opprørs- og opposisjonsgrupper nekter å delta på en fredskonferansen i Sotsji i januar fordi Russland ikke presser Bashar Assad til å legge ned våpnene. Konflikten mellom Israel og palestinerne er fastlåst – og etter at USA offentliggjorde flytting av sin ambassade til Jerusalem er deres påvirkningsrolle redusert.

 

Politiske utfordringer

Mange afrikanske land går det nye året i møte med store utfordringer i kø. Krisen i DR Kongo vedvarer ettersom president Joseph Kabila nøler med å utskrive nyvalg.  Den nye presidenten i Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, må innfri sine løfter og stake ut en ny vei. Hittil har han valgt å sette soldater inn i viktige statsrådposter. Mosambik vil fortsatt slite med å vikle seg ut av gjeldskrisen som har rammet landet etter at sikkerhetstjenesten inngikk tre tvilsomme låneavtaler. Demokratiets kår i Uganda, Zambia, Etiopia og Tanzania vil fortsatt bli satt på prøve i det gamle og nye sterke menn forsøker å befeste sine maktposisjoner.

Publisert: 28.12.2017 07.58.15 Sist oppdatert: 28.12.2017 07.58.15