Grunn til håp for Zimbabwe?

Robert Mugabes presidenttid er over. Nå overtar hans tidligere visepresident, militærvennen Emmerson Mnangagwa. Vi spurte folk i Harare om dere syn. Noen er forsiktige optimister, andre er dypt skeptiske til den nye lederen.

Av Jeffrey Moyo, i Harare Sist oppdatert: 08.12.2017 09.52.58

Itai Madzivaidze har en mastergrad i utviklingsstudier. Han er nå doktorgradsstipendiat ved Kwazulu Natal-universitetet i Sør-Afrika. Zimbabweren tror på bedre tider for hjemlandet under en ny president.

– Zimbabwe har definitivt sjanser til en positiv utvikling, avhengig av formen for styring. Landet har vært skjemmet av dårlig styring. Jeg tror den nye presidenten vil korrigere feilene hans forgjenger har gjort, derfor håper vi på en endring til det bedre. Vi snakker om en person fra det samme herskende partiet, et parti kjent for korrupsjon og manipulering. Så vi forventer ikke raske endringer, men små skritt dag for dag, sier Madzivaidze til Bistandsaktuelt.

– Økonomien er det første den nye lederen må gripe fatt i. Den må vekkes til live igjen. Det samme gjelder helse og utdanning, legger han til. 

 

Michael Chaima (55) er avisselger i det sentrale forretningsdistriktet i hovedstaden Harare. Han mener det er den nye lederens holdninger som teller.

– Det er mye den nye lederen kan gjøre for å gjøre livet bedre for folk dersom han har en positiv innstilling og viljestyrke til å bekjempe korrupsjonen. Den har kjørt alle deler av økonomien på felgen, og korrupte ministre har alltid utgjort en trussel mot landets økonomi. Den nye lederen må sikre et miljø som fremmer nyskaping av arbeidsplasser, slik at folk får muligheten til å leve anstendige liv. 

 

Charlene Chekenya (26) er Mandela Washington Fellow dette året. Hun sier det slik:

– Jeg tror en rekke bedrifter vil starte opp igjen. Den nye presidenten har markert at Zimbabwe skal samarbeide med resten av verden. Jeg håper vår politikk blir mer vennlig overfor investorer, så de ikke lenger er redde for å investere her. Spørsmål om ansvarlighet må reises, og den nye regjeringen må ta tak i korrupsjonen. Den er en sykdom som har ødelagt landet vårt. 

 

King Marshal Charumbira (40) er forvaltningsekspert i den frivillige organisasjonen Harare Residents Alliance.

– Den nye presidenten er ikke ny, og han må først bevise at han er forskjellig fra sin gamle sjef, Mugabe. Han må bevise at han, i motsetning til Mugabe, er imot korrupsjon. Det må startes en prosess for å fastslå hvem som eier hva av landbruksjord. Forvaltningen av naturressurser må være åpen, for å sikre at ressursene kommer zimbabwere og investorer til gode.

 

Lucy Yasini (49) er frilansreporter. Hun ser også med forakt på Zimbabwes nye leder.

– Jeg tviler på at det vil komme noe godt med Mnangagwa. Det er den samme mannen som jobbet i Mugabes regjering. Under Mugabe favoriserte regjeringspartiet Zanu-PF sin egen toppledelse og brydde seg lite om vanlige folks plager. Vi vil trolig oppleve det samme med Mnangagwa som president. Det han bør gjøre er for det første å styrke jordbruket. Nå har for eksempel tekstilindustrien store problemer, fordi Zimbabwe ikke lenger dyrker bomull slik vi gjorde før. Også gruvedrift må styrkes, og eksporten fra disse to sektorene må økes, slik at vi kan kick-starte økonomien. Den har blitt vanskjøttet altfor lenge.

 

James Chidhakwa (35) er utdannet journalist, men tretten år etter at han ble uteksaminert har han ennå ikke fått sjansen til å praktisere yrket han er utdannet til. Han er mer skeptisk til Zimbabwes nye leder.

– Etter min mening har ikke Zimbabwe fått en ny ledelse, vi har bare fått den samme gamle vinen på nye flasker. Mannen som nå er på toppen var Mugabes høyre hand i mange år. Det vil være naivt å vente seg noe godt fra hans lederskap. Vanlige folk bør ikke vente seg noe annet fra Mnangagwa enn det de fikk under Mugabes år ved makten. Hans ledelse vil ikke føre til noe positivt. Dersom han skal bli tatt alvorlig, må han iallfall sikre valgreformer før neste års valg. Og sykehusene må begynne å fungere igjen, og ha medisiner tilgjengelig.

Itai Madzivaidze
Michael Chaima
Charlene Chekenya
King Marshal Charumbira
Lucy Yasini
James Chidhakwa
Publisert: 08.12.2017 09.52.57 Sist oppdatert: 08.12.2017 09.52.58