vote, Horizontal
«Vel gjennomført», sa USAs tidligere utenriksminister John Kerry og tidligere president i Sør-Afrika Thabo Mbeki om valget i Kenya. Landets høyesterett er uenig og viser til «massive uregelmessigheter». Foto: NTB scanpix

– Kenya-valget pinlig for valgobservatørene

Høyesteretts oppheving av presidentvalget i Kenya, etter uregelmessigheter, er «meget pinlig» for internasjonale valgobservatører. Det mener forsker og Kenya-kjenner Arne Tostensen. ​

Av Jan Speed Sist oppdatert: 07.09.2017 10.02.20

Han er til daglig seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt (CMI) og har spesiell interesse for Afrika. I 2007 var han selv valgobservatør i Kenya.

Observatører fra Den afrikanske unionen, Carter-senteret og EU, samt tidligere utenriksminister John Kerry og tidligere sørafrikansk president Thabo Mbeki hadde i dagene etter valget 8. august erklært valget for «vel gjennomført og fredelig». De nøyet seg med å vise til «noen små glipp».

Landets ledende opposisjonsparti stilte likevel kritiske spørsmål, men ble i hovedsak avvist av internasjonale kommentatorer som «en dårlig taper».

Men så skjedde det: gjenvalget av Kenyas president Uhuru Kenyatta ble forrige fredag opphevet av landets Høyesterett, etter at opposisjonen hadde klaget med påstander om omfattende uregelmessigheter.

 

– Bør være en vekker

– Dommen i høyesterett bør være en vekker for alle som jobber med valgobservasjon. Det åpner for spørsmål om observatørenes rolle, sier Tostensen, som selv var observatør i Kenya under valget i 2007.

Dengang ble resultatet etterfulgt av uker med vold der nærmere 1200 mennesker døde.

– Jeg har lenge vært skeptisk til valgobservatørers rolle. Det er vanskelig for observatører å ha oversikt i en situasjon der det er flere tusen valgstasjoner. Da er det ganske arrogant å uttale seg bastant om resultatet, sier Tostensen.

Han mener at bortføringen, torturen og drapet på valgkommisjonens IT-ansvarlig bare ti dager før valget var et varsku til alle observatører om at noe galt kunne være på gang.

 

Begjæring

Etter valget i begynnelsen av august sendte opposisjonsleder Raila Odinga en rettsbegjæring til høyesterett om at valget skulle annulleres. Den tidligere statsministeren viste til at hadde vært uregelmessigheter i det elektroniske valgsystemet og i den nasjonale registreringen av de lokale resultatene fra de 40 800 valglokalene.

Domstolens eksperter oppdaget at en rekke resultatskjemaer manglet signaturer, stempler og serienumre. Og at tusenvis av skjemaer manglet da valgresultatet ble offentliggjort.

Fire av seks dommere i høyesterett mente at valgresultatet måtte oppheves på bakgrunn av «massive uregelmessigheter og ulovligheter». Høyesterettsjustitiarius påpekte at «et valg er ikke en hendelse, men en prosess fra begynnelsen til slutt.» De to dommerne i mindretall som avviste Odingas krav henviste til at internasjonale observatører hadde godkjent resultatet. Høyesterett krever at et nytt presidentvalg må holdes innen 60 dager.

 

Oppsiktsvekkende

Det har aldri før skjedd at et presidentvalg i et demokratisk afrikansk land er blitt opphevet av en domstol. Både EU og Carter-senteret har i ettertid understreket hvor viktig det er at avgjørelsen i høyesterett etterleves og at den videre prosessen mot nyvalg preges av åpenhet.

– Dommen er meget oppsiktsvekkende. Jeg trodde ikke at Odingas rettsbegjæring ville føre fram, innrømmer Tostensen. Også etter tidligere valg har Odinga forsøkt å gå rettens for å få resultatet annullert, uten å ha lykkes.

Den kenyanske politiske analytikeren Nanjala Nyanbola kaller dommerne for «usannsynlige helter».

– I det langsiktige spillet om å etablere demokrati og respekt for loven i Kenya er avgjørelsen i høyesterett viktig. Det har igjen styrket tilliten til en institusjon som kenyanerne til vanlig rangerer som en de minst stoler på, skriver Nyanbola i IRIN News.

 

Til angrep

Like blid er ikke president Uhuru Kenyatta.

– David Maraga (høyesterettsjustitiarius red.anm.) og hans skurker har besluttet å frata meg statusen som innvalgt president, sa han på ettermiddagen etter at dommen ble kjent.

Han la til at han fortsatt er den fungerende president, med alle hans fullmakter, og at Maraga bør være klar over at han har med en sittende president å gjøre.

Sistnevnte uttalelse ble avgitt på swahili. Tidligere fredag sa presidenten imidlertid, på engelsk, at han ville respektere kjennelsen fra Høyesterett, selv om han er uenig i beslutningen og mener dommerne går mot folkeviljen.

 

Dommerstanden reagerer

– Det er uhørt og helt uakseptabelt at en sittende president kommer med et slikt angrep på rettsvesenet, sier Arne Tostensen.

Kenyanske dommere er svært kritiske til president Uhuru Kenyattas dårlig skjulte trusler mot dommerstanden.

– Dette er et angrep mot rettsstaten, uttalte Kenyas dommerforening KMJA, samtidig som de ber folk ignorere presidentens politiske retorikk.

– Presidenten i dette landet kaller lederen for Høyesterett og de andre dommerne for «wakora» («skurker» på swahili). Vi fordømmer dette angrepet mot den beslutningsmessige uavhengigheten til hederlige dommere, heter det i en uttalelse fra dommerforeningen.

 

Frykt for økt spenning

Observatører frykter at nyvalget kan øke spenningene i et land der politikk i stor grad er delt mellom etniske skillelinjer.

Tostensen mener det er vanskelig å vite hva utfallet av et omvalg vil bli. Men han frykter at Kenyattas angrep mot dommerstanden vil kunne oppfattes som en oppfordring til hans tilhengere om å ta loven i egne hender.

Selv om høyesteretts kritikk var rettet mot valgkommisjonen, har Kenyatta sagt at han ikke er villig til å endre sammensetningen av valgkommisjonen. Kommisjonens leder har derimot sagt at det kan være behov for å skifte ut noen av kommisjonens medlemmer.

Ifølge grunnloven er det presidenten som foreslår de ni medlemmene av kommisjonen, som deretter må godkjennes av parlamentet. Hvert medlem sitter i seks år. Opposisjonen har tidligere hevdet at flere av valgkommisjonens ansatte og medlemmer er partiske i favør av presidentens valgallianse.

Publisert: 07.09.2017 10.02.19 Sist oppdatert: 07.09.2017 10.02.20