Flere gode nyheter

FRAMSKRITT: Her presenterer vi små og store og gode nyheter fra hele verden.

Sist oppdatert: 19.09.2016 05.28.24

Afghanistan:

Nesten 80 prosent av områder med landminer og ueksplodert ammunisjon er ryddet i Afghanistan de siste årene, ifølge organisasjonen Halo Trust. Målet er at landet skal være tømt for udetonerte eksplosiver innen 2023.

Bolivia:

Fem millioner urfolk i Bolivia har i løpet av de siste årene fått papirer som bekrefter at de eier egen jord. Ifølge FN har dette bidratt til at deres rettigheter og politiske innflytelse er langt sterkere i dag enn for få år siden.

Botswana:

I 2015 Hadde Botswana ifølge Verdensbanken en brutto nasjonalinntekt (BNI) per innbygger på 6510 dollar. Da landet ble selvstendig i 1966 var BNI per innbygger 77 dollar.

Brasil:

De siste ti årene har den årlige avskogingen i Brasil blitt redusert med om lag 80 prosent. Strengere lover, økt overvåking, internasjonal støtte og press fra miljøaktivister er viktige grunner til den positive utviklingen.

Colombia:

Medellin, Colombias nest største by, er nå langt fredeligere enn da narkokriminaliteten var på sitt verste. Antal drap per inbygger i storbyen er falt med 95 prosent siden 1991.

El Salvador:

Forventet levealder i det sentralamerikanske landet er i dag om lag 73 år. I 1980 var den drøyt 56 år.

Etiopia:

Barnedødeligheten i Etiopia har sunket med 64 prosent siden årtusenskiftet.

Frankrike:

Klimatoppmøtet i Paris i 2015 endte i en ny forpliktende klima-avtale. Det gir håp for en renere og mer bærekraftig klode.

Gambia:

15 millioner jenter under 18 år blir giftet bort hvert år, ifølge organisasjonen Girls not brides. Den dystre statistikken inkluderer flere land i Afrika, men Tanzania og Gambia har innført lover mot barneekteskap. Minstealder for giftemål skal nå være 18 år.

India:

Parlamentet i verdens nest mest folkerike land vedtok i sommer en lov som medfører to års fengsel for arbeidsgivere som ansetter barn. Loven betyr også økte bøter for de som bruker barnearbeidere.

Kina:

Kinesiske myndigheter vil gi sosiale rettigheter også til de som har flyttet fra området hvor de er offisielt registrert. Det betyr at rundt 13 millioner innbyggere får de samme rettighetene til blant annet helse og utdanning som andre kinesere.

Liberia:

Kraftanlegget Mount Coffee som ble totalt ødelagt under borgerkrigen i Liberia er nå gjenoppbygget med støtte fra USA, Norge og Tyskland. Arbeidet ble forsinket av ebolakrisen. Vannkraftstasjonen skal formelt åpnes i desember.

Myanmar:

Etter mer enn fem tiår med diktatur, gikk burmeserne til valgurnene. Opposisjonspartiet NLD overtok makten i november 2015.

Niger:

En ny kartlegging viser at stivkrampe er utryddet i Niger, melder nettstedet verdensbestenyheder.dk. Niger blir dermed et av de 39 landene som har kvittet seg med denne dødelige sykdommen siden 1999.

Nigeria:

Ifølge Pew Research Center eier 9 av ti voksne i Nigeria en mobiltelefon. Det betyr at mobiltelefoni er omtrent like utbredt i Nigeria som i USA.

Rwanda:

Turistmyndigheter i Rwanda anslår at landets inntekter fra turisme vil øke med om lag 26 prosent i 2016 sammenlignet med 2015.

Sri Lanka:

Helsemyndighetene har erklært Sri Lanka malaria-fritt. Det er nå gått tre år siden det man har hatt tilfeller av den tropiske sykdommen.

Sør-Afrika:

Alle hivsmittede får nå gratis behandling i det sørafrikanske landet.  – Dette gjelder alle mennesker som lever med hiv, sa en representant for helsedepartementet i Sør-Afrika da nyheten ble offentliggjort.

USA:

Selskapet Textron opplyste i september at det ikke lenger skal lage sitt «Sensor Fuzed Weapon» på grunn av fallende salg. Klasebomber er forbudt av de fleste regjeringer i verden på grunn av evnen til å drepe og lemleste sivile. Det betyr at USAs siste klasebombefabrikk stanser produksjonen, melder NTB.

Vietnam:

I 1990 hadde bare om lag halvparten av befolkningen tilgang til rent vann. I dag er det under fem prosent som ikke har tilgang.

Publisert: 14.09.2016 16.36.27 Sist oppdatert: 19.09.2016 05.28.24