Etter den israelske grensekontrollen er det kilometervis med bur for åkomme gjennom sikkerhetssonen og inn til den palestinske Gazastripen. Foto: Lene Espelund

Tretten dager i et fengsel

MENING: Du har blitt ‘koordinert’, sa min kollega en dag, du kan dra til Gaza når du vil. Sikkerhetsmessig har situasjonen vært rolig siden den siste krigen, men humanitært er det vanskelig. Menneskene og hverdagslivet - det er det virkeligheten handler om.

Av Lene Espelund Sist oppdatert: 08.11.2017

For å reise inn til det lukkede Gaza må man enten være journalist registrert i Israel eller jobbe i en internasjonal organisasjon, eller bli smuglet gjennom en tunnel fra Egypt. På oppdrag for en organisasjon som jobber på Vestbredden og i Gaza ble søknad om innreise godkjent av Israel. Jeg var der i 13 dager.

 

Gaza – dette lille området som har opplevd så mye vold. At Israel godkjenner innreise sier noe om okkupasjon. Det hellige land er omstridt og attraktivt. Det kan være Israel, Palestina, Kanaans land, korsfarernes reisemål, ottomanske riket eller britiske imperiet. Her er lag på lag med historie. Virkeligheten har mange ansikter og fortellinger, motstridende meninger og sterke følelser. I Gaza har et barn på ni år opplevd tre kriger. Det er noe å tenke på.

– Under krigen sommeren 2014, fikk vi inn barn som ble akutt underernærte på få dager og de kom til klinikken for behandling, sier doktor Adnan.

Han er direktør for Ard el Insan, Menneskenes jord, en palestinsk organisasjon med fokus på barnehelse som driver flere klinikker i Gaza. Direktør Adnan er utdannet barnelege og studerte medisin i London på 90-tallet. På den tida kunne vi reise til utlandet, forklarer han på britisk engelsk, men nå er det ikke mulig å få utreisetillatelse.

 

Uten håp, har vi ingenting

– Ungdommene i Gaza vet mye om verden utenfor, men de vet også at den ikke er tilgjengelig, sier han. – Jeg vil ikke se våre unge kvinner og menn som flyktninger, men gi dem mulighet til å bidra med kompetanse, finne arbeid, oppleve noe utenfor vårt lukkede samfunn. Kanskje blir det lettere nå, forholdet til Israel og kanskje vil Egypt åpne grensen. Vi må håpe, sier legen, ellers har vi ingenting.

Gaza er en 45 kilometer lang stripe, seks til 12 kilometer bred, mellom Middelhavet og Israel med en kort grense til Egypt i sør. FN opplyser at området er 365 kvadratkilometer og befolkningen har rundet to millioner. To millioner mennesker, der nesten halvparten er under 15 år. Arbeidsledighet dominerer, men andelen med utdanning er langt større enn i andre fattige land. En del av bildet er at 70 prosent er registrerte flyktninger. Flyktninger fra krigen i 1948, fordi det palestinske flyktningspørsmålet har blitt en uløst politisk kasteball i fire generasjoner. 80 prosetn av befolkningen lever under fattigdomsgrensen og er avhengig av nødhjelp. Internasjonale hjelpeorganisasjoner bidrar til folk og samfunn, men det skaper også avhengighet økonomisk og praktisk.

Organisasjonen Ard el Insan jobber med kompetansebygging og deltakelse, forteller doktor Adnan. Familier som mottar nødhjelp får bare utlevert en pakke med matvarer og vi lærer dem hvordan de får best mulig ernæring for familien. Leger og sykepleiere driver opplæring i mat og helse for mødre og barn med oppfølging for å endre holdninger og handlinger. Det er viktig at folk lærer å utnytte de få ressursene de har best mulig, sier han. Stolt forteller doktor Adnan at programmet har ført til at kvinner får sterkere posisjon i familien fordi de får mer kunnskap og ansvar.

 

Under blokade

Klinikken har fokus på barnesykdommer, kroniske helsetilstander, behandling av underernæring og forebyggende arbeid. Organisasjonen følger FNs standard i arbeidet og får økonomisk støtte så de kan tilby gratis tjenester. Da Adnan var nyutdannet syns han det tøffeste var å bli kirurg. Nå tenker jeg at helse er kroppens språk og har tatt videreutdanning i ernæring, forteller legen.

Gaza er under internasjonal blokade politisk og økonomisk fordi Hamas som vant valget i 2006 er ansett som terrororganisasjon. Siden da har det også vært konflikt mellom Hamas og den palestinske myndigheten som styrer på Vestbredden. Gaza er avhengig av Israel for tilførsel av vann, elektrisitet og bruk av telekommunikasjon. Blokaden isolerer befolkningen fra omverdenen og ødelegger økonomi og utvikling i samfunnet. Israel kontrollerer grensen på land og har militær kontroll over luftrommet og havet. I Gaza kan fiskere føre båtene sine bare seks nautiske mil ut på havet.

Nylig undertegnet de palestinske politiske partiene en samarbeidsavtale. I praksis vil det bety at den palestinske selvstyremyndigheten er politisk ansvarlig for Vestbredden og Gaza. Hva det vil medføre for sivilbefolkningen gjenstår å se. En av utfordringene er at Hamas har en væpnet gruppe som vanskelig vil akseptere sikkerhetsstyrker fra den palestinske myndigheten, som i praksis samarbeider med Israel på Vestbredden. Forholdet til Israel vil bli et vanskelig punkt i avtalen.

 

Støtte

Storpolitikken foregår, men hverdagslivet vandrer uanfektet videre. Folk feirer og gleder seg, men sikker er man aldri i Gaza. Elleve år med blokade er nok, situasjonen er annerledes nå, la oss få en sjanse til å gjøre nye valg, sier doktoren. Det banker på døra og inn kommer en eldre herre i tradisjonelle klær og stokk i hånda. Han holder seg til brystet og ber om at legen sjekker. Direktøren går fra rollen som intervjuobjekt til lege. En yngre lege kommer inn og de undersøker den eldre mannen. Han er naboen vår så vi passer på ham, han er veldig bekymret, forklarer legene. Direktøren presenterer doktor Mohammed som forteller at hans søster bor i Norge og viser bilder av barn på sykkeltur i skogen.

Fortell folk i Norge at vi setter pris på deres støtte, sier doktoren, under krigene har leger jobbet frivillig på sykehus her. Det handler ikke om hvem man er imot, det handler om hva man jobber for, fortsetter han. Å jobbe med helse er ikke politikk, det er menneskelig, avslutter sykehusdirektør Adnan.

 

 

 

Mening

Doktor Mohammed og Doktor Adnan er begge spesialister i barn og ernæring og jobber for den palestinske helseorganisasjonen Ard el Insan som driver flere klinikker i Gaza. Foto: Lene Espelund
Barn finner heldigvis alltid mulighet for å leke og spille fotball uansett situasjon. Foto: Lene Espelund
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.11.2017 09.19.33 Sist oppdatert: 08.11.2017 09.19.34